23 MEI 2019: EUROPESE VERKIEZINGEN

WAT ZIJN DE EUROPESE VERKIEZINGEN?

De Europese Parlementsverkiezingen 2019 zijn de negende verkiezingen voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement – voor de zittingsperiode van 2019 – 2024. De verkiezingen vinden plaats van 23 tot en met 26 mei 2019. In Nederland mogen we op donderdag 23 mei naar de stembus.

Bij de Europese verkiezingen stemmen we op mensen die namens ons in het Europees Parlement (EP) zitten. Op dit moment zitter er 751 Europarlementariërs in het EP – waaronder 26 Nederlanders.

 

WAAROM STEMMEN?

Geïntensiveerde landbouw, overmatig gebruik van kunstmest, uitputting van bodemleven en afname van biodiversiteit, maar ook obesitas, eenzijdige voedingspatronen en ondervoeding zijn problemen van deze tijd. Bovendien is klimaatverandering onomkeerbaar en is het voor veel boeren steeds lastiger om rond te komen. Het is hoog tijd voor een omslag in het huidige voedsel- en landbouwsysteem, zowel binnen als buiten Nederland en de Europese Unie. Internationale samenwerking essentieel voor het beschermen van biodiversiteit én onze toekomst. Samen kunnen we de EU aanzetten tot actie.

OP WIE KAN IK STEMMEN?

Wat je politieke kleur ook is, voedsel is van ons allemaal. Het is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Om wat meer orde in de politieke chaos te creëren heeft Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland een aantal kandidaten opgesomd die zich op Europees vlak bezig houden met voedsel, landbouw en het klimaat. Scroll naar beneden en lees welke kandidaten dat zijn.

 

VOTE WITH YOUR FORK

Voedsel en politiek hangen nauw met elkaar samen. Een stem bij de Europese verkiezingen kan indirecte invloed hebben op het voedsel op je bord. Met #votewithyourfork vraagt Slow Food en Slow Food Youth Network (SFYN) consumenten bewuste voedsel- en bewust politieke keuzes te maken. 

DIT MOET JE WETEN OVER DE EUROPESE VERKIEZINGEN

Lees hier waarom Slow Food jou vraagt te stemmen voor een beter en duurzamer landbouw- en voedselsysteem.

Slow Food manifest

Slow Food manifest

De komende Europese verkiezingen bepalen welke kant Europa op gaat. Slow Food Europe is overtuigd van het belang van een verenigd en solidair Europa. Meer dan ooit is het duidelijk dat er nu iets moet gebeuren om de toekomst van onze planeet veilig te stellen. Maar hoe?

LEES VERDER

Vote with your fork

Vote with your fork

Het huidige Europese landbouw- en voedselsysteem is niet langer houdbaar. Daarom vragen Slow Food en Slow Food Youth Network jou op om te stemmen op een kandidaat die zich inzet voor beter voedsel, duurzamere landbouw en een veiliger klimaat.

LEES VERDER

Slow Food in Europa

Slow Food in Europa

Slow Food is een internationale beweging van voedselveranderaars. In Brussel vertegenwoordigt Slow Food de belangen van kleinschalige boeren en producenten en lobbyt de beweging voor een holistische benadering van ons landbouw- en voedselsysteem.

LEES VERDER