Dutch Cuisine en Slow Food Nederland hebben een eenduidige doelstelling: beide zetten streekproducten op de kaart om een duurzamer voedselsysteem te stimuleren. Vanaf nu zetten de organisaties gezamenlijke projecten op waarbij de diversiteit van beide netwerken met elkaar verbonden worden.

Tekst // Slow Food Nederland & Dutch Cuisine
Beeld // Slow Food Nederland & Dutch Cuisine

Een mooi voorbeeld is de koppeling van de ‘Ark van de Smaak’ (Slow Food)* met ‘Lokaal Voedsel’ (Dutch Cuisine)**. Hierbij worden kleinschalige kwaliteitsproducten uit de streek gekoppeld aan regionale horeca. Door deze samenwerking worden professionele streekproducenten in beeld gebracht en wordt de Nederlandse eetcultuur nog beter op de kaart gezet.

“We hebben hetzelfde voor ogen: een duurzamer voedselsysteem met meer waardering voor producenten en ons eetbare erfgoed”

– Nelleke Don, voorzitter Slow Food Nederland

De samenwerking tussen Dutch Cuisine en Slow Food Nederland werd op vrijdag 4 oktober feestelijk bezegeld tijdens de ‘Boergondische Markt’ in Eindhoven. Nelleke Don, voorzitter Slow Food Nederland: “Ik ben ontzettend blij dat Slow Food en Dutch Cuisine de handen ineen slaan. We hebben hetzelfde voor ogen: een duurzamer voedselsysteem met meer waardering voor ons eetbare erfgoed en voor de mensen die het dagelijks voor ons produceren. Samen gaan we mooie activiteiten oppakken en de ‘Boergondische Markt’ is daar de eerste van.”


Diversiteit van ieders netwerk is de gezamenlijke kracht”

– Monique Mulder, bestuurslid Dutch Cuisine

Ook Monique Mulder, dagelijks bestuurslid Dutch Cuisine is verheugd: “Juist de koppeling, waarbij de diversiteit van ieders netwerk met elkaar wordt verbonden, is de gezamenlijke kracht van Dutch Cuisine en Slow Food. Dutch Cuisine is dan ook bijzonder vereerd om samen met Slow Food onze Nederlandse streekproducenten in beeld te brengen. Zo kunnen we samen nog beter de Nederlandse eetcultuur op de kaart zetten, een eetcultuur die rijk is aan prachtige streekproducten.”

Over Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en zich daarbij richt op de verduurzaming van onze
voedselconsumptie. In de keuken spelen verse groenten een hoofdrol, en vlees en vis een bijrol. Dutch Cuisine staat voor onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die puur en lekker zijn en naar de natuur smaken. Dutch Cuisine maakt de unieke en creatieve identiteit van de Nederlandse keuken zichtbaar en tastbaar en hanteert daarbij vijf principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Meer informatie: www.dutch-cuisine.nl.

** Lokaal Voedsel is een matchmaking project van Dutch Cuisine dat het opzetten van een korte keten tussen regionale producenten en horeca in diezelfde regio stimuleert. Er is een match als er besteld en geleverd wordt.


Over Slow Food

Slow Food Nederland is onderdeel van de wereldwijde Slow Food beweging; ontstaan in Italië in 1989. Slow Food brengt mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen pakken we belangrijke voedselvraagstukken op en we bieden een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur. Dit doet Slow Food door middel van de ‘Koks Alliantie’, de ‘Ark van de Smaak’ en diners, workshops, proeverijen en campagnes op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. Meer informatie: www.slowfood.nl.

* De Ark van de Smaak is een project van Slow Food met als doel biodiversiteit te behouden en herstellen. De Ark van de Smaak fungeert als catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5000 producten opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan 76 Nederlandse.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!