DE CONSUMENT WIL WEL. NU DE POLITIEK EN DE BEDRIJVEN NOG.

Verduurzaming is aan de orde van de dag. Het derde IPCC rapport (International Panel on Climate Change van de VN) is gepubliceerd. In een notendop: alleen als we NU handelen zijn de klimaatdoelen nog in zicht. Wat blijkt? De consument is echt wel bereid te veranderen, maar wacht op de politiek en de bedrijven.

 

 Bij verduurzaming hoort ook een verandering in ons dieet. Zo zouden we er bijvoorbeeld goed aan doen om minder vlees te eten, geproduceerd op duurzame wijze, met respect voor dier en natuur). 

Daarnaast kan ook de Nederlandse biologische landbouw een flinke impuls gebruiken. In 2019 was het aandeel biologische landbouw van het totaal Nederlands landbouwareaal 3.7% (!). Ter vergelijking: in Oostenrijk was dat 25.3%, en in Italië 15.2%. 

In Italië is in maart een brede wet aangenomen waarin de biologische landbouw wordt omschreven, een sterk biologisch ‘Made in Italy’ label wordt vastgelegd, en waarin ook staat dat de overheid de overgang van conventionele naar biologische landbouw door moet vergemakkelijken. 

25% biologische landbouw tegen 2030. Dat is de doelstelling van de EU. Nederland presteert op dit gebied echt onder de maat, en het nieuwe kabinet moet daar verandering in brengen. Zorg ervoor dat het voor boeren te doen is om de overstap naar biologisch te maken!

 

 

Foto // Unsplash

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2423917-consument-wil-wel-veranderen-maar-wacht-op-politiek-en-bedrijven

https://www.ipcc.ch/reports/ 

https://www.clo.nl/indicatoren/nl0011-biologische-landbouw

https://www.camera.it/temiap/documentazione/temi/pdf/1138353.pdf?_1646646156567

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan_nl

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!