Het zijn mooie, grote druiven met een intense smaak en zachte structuur. Bovendien hebben ze een kenmerkend wazig jasje over zich heen; de dauw. Westlandse tafeldruiven zijn rijk aan vitamine C en E en zijn niet alleen lekker als tussendoortje, maar ook heerlijk om druivenjam, druivensap en taarten mee te maken. Wist je dat je zelfs druivenbladeren kunt eten? Daar kan je smakelijke bulgur-rolletjes van maken. Lekker voor bij de borrel of als bijgerecht. Hup, de keuken in dus!

Tekst // Slow Food Nederland
Beeld // Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight & Unsplash

Bulgur-rolletjes van druivenbladeren

Ingrediënten druivenbladeren (voor 25 bladeren)

 • 25 druivenbladeren*
 • 1 tros witte of rode druiven
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tomaten
 • handjevol zwarte olijven
 • 1 eetlepel tomatenconcentraat
 • 1 rode peper
 • bosje peterselie
 • 3 takjes munt
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 glas bulgur
 • 1 citroen

* Heb je geen druivenrank in je tuin? Geen nood, de Turkse supermarkt verkoopt de bladeren ook in een pot. Leg die een half uur voor gebruik in lauw water zodat ze minder zout worden. Op die manier kan je voor dit recept zelfs je eigen druivenbladeren gebruiken!

 

Bereiding druivenbladeren (60 min. bereidingstijd)
1. Begin met de druivenbladeren, haal overal het steeltje van af en spoel de bladeren goed schoon. Leg de bladeren vervolgens in een bak met warm water, hierdoor worden ze wat weker en zijn ze gemakkelijker bewerkbaar. Laat ze liggen totdat je klaar bent met de vulling.

2. Week de bulgur in het vocht van de tomaten.

3. Pak voor de vulling een grote kom. Snipper de ui en de knoflook, snijd de rode peper en peterselie fijn, snijd ook de tomaat, druiven en olijven in kleine stukjes (zo klein mogelijk) en haal de blaadjes munt van de takjes en snijd ook deze fijn. Doe alles in de kom, voeg hier het tomatenconcentraat, 2 eetlepels zonnebloemolie en de geweekte bulgur bij. Voeg zout en peper naar smaak toe (mag best veel zijn). Meng dit goed.

4. Vervolgens is het tijd om de druivenbladeren te vullen. Haal ze uit het warme water en leg ze op een schoon werkblad. Pak nu een voor een de druivenbladeren, leg ze met de bovenkant naar beneden. Pak vervolgens met je handen een klein beetje vulling uit de kom, knijp dit tot dit wat compacter is en leg het aan de onderkant van het blad. Rol het blad 1 slag op, vouw de buitenkanten van het blad naar binnen en rol het vervolgens helemaal op. Leg de bladeren in een hapjespan dicht tegen elkaar aan.

5. Sprenkel de laatste 2 eetlepels olie over de druivenbladeren in de pan heen. Snijd de citroen in plakken en verdeel deze over de druivenbladeren. Schenk vervolgens wat water in de pan tot de druivenbladeren tot de helft onder staan.  Zet de pan op het vuur en wacht tot het water kookt. Laat de druivenbladeren daarna zo’n 40 minuten rustig gaar stomen met de deksel op de pan op laag vuur, tijdens het stomen zullen de bladeren vanzelf van kleur veranderen.

 

Het eindresultaat

Leg de gevulde druivenbladeren op een schaal of bord, besprenkel met wat olijfolie en decoreer met schijven citroen. Serveer de druivenbladeren als onderdeel van een maaltijd of als snack bij de borrel. Eet smakelijk! 

 

Druivenbladeren

Over de Westlandse tafeldruif

De Westlandse tafeldruif is niet zomaar ‘een’ druif. Het is een soort met een intense smaak en heeft een karakteristiek wazig laagje over zich heen dat bekend staat als ‘dauw’.

Het Westland werd groot door de druiventeelt. In het begin van de negentiende eeuw werd het Westland genoemd als hét centrum voor de druiventeelt in Holland en in de jaren vijftig leverde bijvoorbeeld één kilo druiven soms wel dertig gulden op. De jaren daarna nam de grootschalige druiventeelt in het buitenland toe dat de concurrentiepositie van Westlandse druiven niet ten goede deed. De verkoop van Westlandse druiven stagneerde en verdween zelfs bijna volledig uit het straatbeeld.

Tegenwoordig is er nog maar één professionele druivenkwekerij in Nederland; de biodynamische Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van Arnold en Hilde Jansen in Den Hoorn. In hun druivenkassen, 14 stuks in totaal, staan maar liefst 1500 druivenranken. Allemaal oude druivenrassen die ook wel ‘Westlands Roem’ worden genoemd, waaronder de Blauwe en Witte Frankenthaler, de Black Alicante en de Muscat van Alexandrië. De druiven van Arnold & Hilde Jansen worden in mei en juni gekrent. Dat houdt in dat de druiventrossen met grote precisie en voorzichtigheid worden uitgedund. Daardoor hebben de overgebleven druiven meer ruimte en voeding, en kunnen de druiven zich beter ontwikkelen.

Vanaf augustus worden de druiventrossen geoogst, meestal tot midden november. Echter is de maand waarin gekrent en geoogst wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Om de unieke Westlandse tafeldruif van uitsterven te beschermen en biodiversiteit te behouden zijn deze druiven opgenomen in de Ark van de Smaak. 

Westlandse tafeldruif
Smaakvol en uniek culinair erfgoed

De Ark van de Smaak is een project van Slow Food met als doel biodiversiteit te behouden en herstellen. De Ark van de Smaak fungeert als catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land. Hierdoor worden bijzondere groente- en fruitsoorten, granen, dranken, kazen, vleeswaren én dierensoorten beschermd. Slow Food doet dit, omdat de diversiteit in gewassen en dierlijke rassen, maar ook de diversiteit in lokale keukens in hoog tempo afneemt. Dat is niet alleen jammer, maar ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5000 producten opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan 76 Nederlandse. De smaakvolle Westlandse tafeldruif is er één van.


– Wil jij ook vaker lokaal en uit het seizoen eten? Slow Food Nederland ontwikkelde een unieke culinaire kalender voor aan je keukenmuur met bijzondere Nederlandse groente- en fruitsoorten. De Westlandse tafeldruif is er ook op afgebeeld. Bestel de poster via www.slowfood.nl/kalender.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!