Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n plukavontuur? Lees dan dit boek “De wandelende fijnproever” en ga daarna zelf op pad.

Oprapen en plukken
De voedselindustrie, de verloedering van smaak en het ontmoedigingsbeleid ten aanzien van foerageren is Loohuizen een doorn in het oog. Dat steekt ze niet onder stoelen of banken in de inleiding. En stelt ze de retorische vraag: ‘Wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor het plunderen van de natuur’. Daarna begint een waar handboek met informatie over al het lekkers dat in de natuur voor het oprapen of plukken is. Loohuizen doet dat op een heel geordende manier, zodat een en ander ook gemakkelijk op te zoeken is. Het boek volgt daarvoor de botanische groepen. Deel 1 behandelt bomen, struiken en de vruchten daarvan, deel 2 planten en bloemen, deel 3 paddenstoelen, en deel 4 tenslotte bespreekt wieren en zilte groenten.

Wees 100% zeker van wat je plukt
In deel 5 deelt de auteur haar kennis over het verwerken en voorbereiden. Daarna kun je aan de slag met de 150 recepten die in deel 6 volgen. Het voornaamste advies van Loohuizen voor foerageerders: ‘Het is belangrijk alle in het wild geplukte etenswaren met honderd procent zekerheid te determineren voor je tot consumptie overgaat.’ Daarom bevat het laatste deel van het boek ook een gifwijzer. Niemand wil immers een giftige dubbelganger van vruchten of paddenstoelen op tafel zetten.

Praktisch handboek
Het boek doet zijn ondertitel “Handboek voor het verzamelen en bereiden van wilde planten, bloemen, noten, vruchten, paddenstoelen en wieren’, echt eer aan. “De wandelende fijnproever” is een zeer informatief boek met veel praktische informatie. Door het formaat neem je het helaas niet gemakkelijk onder je arm mee tijdens het foerageren. Kies daarvoor een andere gids, eentje ook met meer foto’s om goed te determineren. Verder staat het boek vol met cultureel historisch interessante verhalen, legendes, volksgeneeskunst, en bijzondere recepten.

Unieke recepten
De recepten zijn uniek en gaan een stuk verder dan de geijkte bramenjam, brandnetelsoep of vlierbessensap. Ga de uitdaging aan en maak bijvoorbeeld eens weidesoep met madeliefjes, paardenbloemkoekjes of een salade met stekelzwammen en beukennootjes. En wat denk je van boleten roomijs met gekarameliseerd eekhoorntjesbrood als dessert. Net als de Conserveergids van Mark Janssen is dit boek bij uitstek een aanrader voor iedereen die wil smullen van de overvloed in de vrije natuur.

Ria Loohuizen, De wandelende fijnproever, ISBN 9789059567153, Fontaine Uitgevers, € 29,99

// tekst: Reina van Bruggen