Dinsdag 20 maart om 21.25 op NPO2 is het weer tijde voor tv-programma De Monitor. Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving.
Oud-hollandse runderrassen met uitsterven bedrijgt
In Slow Food project; de Ark van de Smaak zitten drie Nederlandse runderrassen. De Lakenvelder, de Blaarkop en het Brandrode rund. Ze zijn alle drie niet alleen mooi en smakelijk, maar ook zeldzaam. Helaas staat hun voortbestaan op de tocht, omdat Minister Carola Schouten (vooralsnog) geen uitzondering op deze rassen wil maken als het gaat om de fosfaatwetgeving. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil geen verschil maken tussen de, met uitsterven bedreigde, runderrassen als de Lakenvelder of een ‘ordinaire’ zwartbonte Holstein waar er ruim 1,2 miljoen van zijn. Ze zouden alle even schadelijk voor het milieu zijn als het gaat om hun mestproductie. TV-programma De Monitor met Teun van der Keuken en Marijn Frank (van de Keuringsdienst van Waarde) heeft de afgelopen weken in nauwe samenwerking met het Polderpanda-team (o.a. een samenwerking tussen SZH en Slow Food) speurwerk verricht naar deze drie zeldzame rassen. (Polderpanda is de bijnaam voor de Blaarkop; net zo mooi en bijna net zo zeldzaam)
Zeldzame runderrassen op het doek en op het scherm
Voor het programma werden In het Rijksmuseum schilderijen met deze rassen opgezocht, zoals Rivierlandschap met een veerpont van Salomon Van Ruysdael die in de Eregalerij hangt. Van de Lakenvelder werd uit de kelder de aquarel van Anton Mauve – die normaliter nooit aan het publiek getoond wordt – opgediepd.
Ook laat Chefkok Joris Bijdendijk van het Rijksrestaurant zien hoe hij heerlijke vleesgerechten klaar maakt van onbekende delen zoals de ezel, zijlende en vang (bavette) van het Brandrode rund. Nu maar hopen dat de minister ook kijkt en het belangrijke rol van deze zeldzame rassen erkent voor zowel natuur als cultuur.
Uitzending 20 maart 21.25 uur (NPO2)
// beeld: Hindrik Seijens