Eindelijk is het er in het Nederlands: een kookboek van Alice Waters. Ken je haar (nog) niet? Zij is voedselactiviste, chefkok, auteur, Slow Foodie avant la lettre, oprichtster van Slow Food USA en sinds 2002 vicevoorzitter van Slow Food International. Al sinds de jaren ’60 inspireert Waters (inter)nationale chefkoks en anderen met haar revolutionaire visie op voedsel en is zij de peetmoeder van de farm-to-table beweging. In 1971 opende de chefkok haar restaurant Chez panisse in Berkeley, dat in 2001 werd verkozen tot het beste van de Verenigde Staten. In de VS is zij ook bekend door haar The Edible Schoolyard Project. In november was Waters in Nederland om de Johannes van Dam-prijs in ontvangst te nemen voor de verspreiding van de kennis van internationale gastronomie.

Simpel koken
Waters heeft vele kookboeken geschreven, waaronder The Art of Simple Food deel 1 en deel 2. Uit deze boeken heeft de Jonah Freud het beste geselecteerd voor dit kookboek “De kunst van simpel koken”. Freud heeft vooral gekozen voor recepten waarvan de ingrediënten goed verkrijgbaar zijn in Nederland. Voor sommige recepten zijn de ingrediënten wat aangepast om het bereiden hier mogelijk te maken. De oorspronkelijke boeken hadden elk een uitgebreide inleiding. In dit boek is er logischerwijs maar een, samengevoegde inleiding. Hierin komt de visie van Waters uitgebreid aan bod.

Een kunst
Simpel koken is waar Waters voor staat, en een kunst die zij tot in de puntjes beheerst. Zoals Jonah Freud benadrukt in het voorwoord: ‘…Een ei koken kan iedereen, maar het perfecte ei koken is een kunst.’ In het kookboek vind je eenvoudige basisrecepten, waardoor het ook een uitstekend kookboek is voor beginners. Een minpuntje is wellicht dat er geen foto’s in staan en alleen mooie tekeningen. Maar dat vergeet je al snel als je gaat koken uit dit boek. Het grote voordeel is dat je echt niet lang hoeft te zoeken naar ingrediënten en geen ingewikkelde fratsen hoeft uit te halen om een geweldig gerecht op tafel te zetten. In het boek staan meer dan 250 recepten en bijna bij elk recept staan ook nog variaties. De recepten zijn onderverdeeld in 13 hoofdstukken als soep, sauzen,groenten, vis, vlees en gevogelte, desserts, bakken en inmaken. Bij Waters en in haar recepten draait het om smaak. Daarom is haar devies: kies voor de beste producten, koop lokaal en in het seizoen. En dan: kook samen, doe het simpel, geniet er samen van en realiseer je dat eten bijzonder is. Is dat niet precies de Slow Food gedachte?

De kunst van simpel koken, Alice Waters (samengesteld door Jonah Freud), ISBN 9789038805597, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, € 39,99

Meer lezen of kijken over Alice Waters?
Youtube: In Conversation with Alice Waters
Interview in de Volkskrant: ‘Mensen weten niet meer hoe ze moeten koken’
Bijzondere Collecties: Alice Waters wint Johannes van Damprijs 2017
Foodtube: Alice Waters dineert bij restaurant Marius

Tekst // Reina van Bruggen

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!