Van boer tot handelaar en van adviseur tot winkelier, op woensdag 23 januari en donderdag 24 januari waande de biologisch professional zich in de wereld van biologisch ondernemerschap op de jaarlijkse Bio-beurs in de IJsselhallen te Zwolle. Met zo’n 370 standhouders en meer dan 60 workshops en culinaire demonstraties, was ook Slow Food Nederland van de partij. Voor het eerst werden hier de rauwmelkse schapenkaas van de Schapenstreek uit Lutjebroek en de pastrami (van oorsprong Roemeens en niet Italiaans) van het Brandrode rund van Erfgoed Bossem uit Twente gepresenteerd. De Goede Vissers verlekkerden de gasten met hun eigenwijze oestersoep met rauwmelkse hangop.

Tekst // René Zanderink
Beeld // René Zanderink & Slow Food Nederland

Om de hoek van de Slow Food stand werden de bezoekers op de geschiktheid van vooral de Nederlandse rassen (zoals Blaarkop, Brandrood, Lakenvelder, Fries- Hollands) in de biologische veehouderij geattendeerd. Op het Kookplein werden proeverijen van hanen- en stierenvlees door Dutch Cuisine georganiseerd.

Grootste nieuwigheid op de ondanks de sneeuw druk bezochte Bio-beurs was het grote aantal buitenlandse standhouders (o.a. Duitsland en Denemarken), met zelfs een Deutschlandstrasse, en buitenlandse gasten, zodat de conclusie gerechtvaardigd lijkt dat enerzijds biologische producten de wereld veroveren maar ook dat de Nederlandse biologische producenten de concurrentie zien toenemen. Voorheen werden vooral biologische wijn en koffie gepresenteerd, maar nu werd een breed scala aan producten voor het voetlicht geplaatst, met in het bijzonder zelfs biologische dadels, frisdranken (thee met bubbels) en sappen (bergamot).

   

– René Zanderink is journalist en bioloog. Al 15 jaar lang is hij fervent aanjager van producten van Nederlandse bodem en keuken. Dit doet hij onder andere door zijn inzet voor de Ark van de Smaakcommissie en als auteur van boeken als Liever Lokaal (samen met Annette van Ruitenburg) en Van Kop tot Kont (samen met Nel Schellekens). Ook loopt René warm voor valfruit en eaux de vie als medeoprichter van het Genootschap der Warme Stokers.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!