Eeuwig Moes

Productnaam
Eeuwig Moes. Ook wel bekend als splijtkool, splijtmoes, stekkool, Maastrichter schelk, bladmoes, oudewijvenkool, kelen, heggemoos of duizendkop (chou à mille têtes). Het is een type kool dat sinds lange tijd in Limburg wordt geteeld.

Wetenschappelijke naam
Brassica oleracea var. Ramosa

Zaaien / oogsten
Zaaien: niet van toepassing
Inplanten: vermeerderen door stek of afleggen (voorjaar tot begin zomer)
Oogsten: blad afknippen (van maart tot in de winter)

 

 


Kenmerken
Eeuwig moes wordt als een van de eerste in cultuur gebrachte wilde kolen beschouwd. Het werd vooral geteeld voor het blad met als gevolg dat er een variant is ontstaan die niet – of zelden – bloeit. De meeste planten zijn geheel steriel. Eeuwig moes komt uit Italië en is zeker tweeduizend jaar oud. De Romeinen brachten het naar onze streken. Het is een plant met los groeiende koolachtige bladeren. In de bladoksel worden nieuwe bladeren aangemaakt. De stengel kan 120 cm hoog worden. Vroeger werd eeuwige moes vooral gebruikt als eerste voorjaarsgroente en als voedergewas. De naam eeuwige moes refereert aan de manier van vermeerdering, waarbij de bladeren van de plant als stekken worden gebruikt en zodoende leidt tot een eeuwig durende vermeerdering. Eeuwig moes kan tegen vorst, er kan het hele jaar van worden geoogst. De plant kan wel 40 jaar oud worden. Na enige tijd is scheuren van de plant noodzakelijk om te zorgen voor nieuwe en sterkere groei. Momenteel wordt het gewas minder gebruikt, omdat de bladeren na het plukken beperkt houdbaar zijn. En er zijn andere beter houdbare groenten voor in de plaats gekomen, zoals sluitkolen en bloemkool.

Culinair
De bladeren kunnen worden gebruikt, zoals andere koolgewassen. Koken, roerbakken, verwerkt in stamppotten en soep. Jonge bladeren zijn rauw goed te verwerken in de salade. Smaak: pittig.

Verkrijgbaarheid
Voor consumptie
b
ij stadslandbouwtuinen, voedselbossen en misschien via een groente-abonnement

Stekken
www.vreeken.nl
www.heerlijketuinen.nl/
www.zaadhandelvanderwal.nl
Of via een moestuinder

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!