Rode Eersteling

“Solanum tuberosum L. ‘Rode Eersteling’“
Regio & naamgeving: Friesland en Groningen
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

De aardappelen zijn al vroeg in het seizoen, zo’n zestig tot zeventig dagen na het poten, verkrijgbaar. Vandaar de naam Eersteling. Hoewel vroege aardappelrassen zoals de Rode Eersteling minder snel last hebben van de zogenaamde aardappelziekte (Phytophthora infestans), is het belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten. De gemiddelde plantafstand is zeventig bij veertig centimeter, maar om ziektes te voorkomen wordt zelfs tachtig bij veertig centimeter aanbevolen.


De Rode Eersteling is een oud aardappelras dat voornamelijk in de regio Groningen wordt geteeld. De structuur is bloemig. De aardappelen hebben een gladde, bleekrode schil en een lange, ovale knolvorm met platte ogen en geel vruchtvlees.

CULINAIR GEBRUIK

De Rode Eersteling is een stevig kokende aardappel met een licht bloemige smaak die vooral gebruikt kan worden om mee te koken en bakken. Als hij te lang wordt gekookt vallen de knollen uit elkaar. De aardappel kan niet lang bewaard worden; de kwaliteit gaat snel achteruit.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De Rode Eersteling is een zeer zeldzaam ras dat moeilijk in de winkel te vinden is. Hij wordt in het seizoen op lokale markten verkocht, maar wordt verder voornamelijk in particuliere moestuinen verbouwd voor huishoudelijk gebruik. Vreeken’s Zaden levert van februari tot en met juni pootaardappelen van het ras.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!