Eeuwig Moes

“Brassica oleracea var. ‘ramosa ‘Eeuwig Moes’“
Regio & naamgeving: Limburg | ook bekend als Splijtkool, Stekkool, Oudewijvenkool, Duizendkop en Duizendkoppige kool
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

De smaak zit tussen zoet en bitter, de groente heeft een vrij scherpe koolsmaak. Aangenomen wordt dat Eeuwig Moes een van de eerste gecultiveerde koolsoorten is. Het gedijt het best in de halfschaduw in goed waterdoorlatende grond met voldoende organische mest en compost. De wortels van Eeuwig Moes liggen aan de oppervlakte, tijdens droge periodes heeft de plant daarom extra water nodig. Als je de plant maar regelmatig bemest, kun je het hele jaar door en jarenlang van één plant oogsten. Omdat de plant goed winterhard is kan deze min of meer het hele jaar doorgroeien. Allemaal redenen voor de naam Eeuwig Moes.


Eeuwig Moes verschilt van andere koolsoorten omdat de plant zich niet vormt in een dichte kool maar bestaat uit losse bladeren. De stengel kan een hoogte van 120 centimeter bereiken en heeft losgroeiende, donkergroene bladeren. Eeuwig Moes groeit in principe zonder bloemen en vruchten en kan dus alleen met stekken worden vermeerderd. De planten produceren het hele jaar blaadjes. Vooral de jonge bladeren zijn goed bruikbaar.

CULINAIR GEBRUIK

De stengels en de bladeren zijn eetbaar. De bladeren kun je het beste koken, stomen of, wanneer ze nog jong en mals zijn, rauw eten in een salade. De stengels kunnen gekookt worden of verwerkt in een stamppot. De grotere bladeren worden meestal gebruikt om pakketjes te maken, gevuld met rijst of vlees. Middelgrote bladeren zijn geschikt voor stoofpotjes, soepen of als vulling van een quiche. De stengels worden ook wel gebruikt voor soep, ze moeten dan relatief lang koken voordat je ze kunt pureren.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Omdat de plant geen zaden produceert, kan het genetisch materiaal niet bewaard worden in zaadbanken. Alleen de levende plant kan vermeerderd worden. Bij het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research zijn nog maar 47 groeiplekken van Eeuwig Moes bekend in West-Europa. Dit maakt de plant kwetsbaar en bescherming noodzakelijk. In Nederland houdt het Netwerk Eeuwig Moes zich onder andere bezig met het behoud van deze specifieke variëteit.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!