fbpx
In het Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam, bevinden zich meer dan twintigduizend boeken over koken, eten en drinken, receptenhandschrif-ten en menukaarten. Op 11 en 12 februari organiseert het instituut activiteiten rond deze rijke collectie.

 

Op de vrijdag en zaterdagochtend is er het zevende Amsterdam Symposium on the History of Food, met als thema Food and the Environment. U kunt online en fysiek aanwezig zijn; kaartverkoop via deze link.

Op de zaterdagmiddag 12 februari houdt auteur Carolyn Steel, bekend van het boek De hongerige stad een lezing over haar laatste boek, Sitopia: Hoe goed eten de wereld kan redden. Kaartjes zijn 8 euro en u kunt zowel online als in het Allard Pierson kijken naar de live verbinding met Carolyn in Londen.

De rest van de zaterdag vindt het Foodie Festival plaats, een publieksevenement over kookboeken, geschiedenis en eten. Sprekers zijn onder andere tv-kok en verzamelaar van historische kookboeken Danny Jansen, historicus Dirk-Jan Verdonk van het boek Dierloos. Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland en culinair historici Marleen Willebrands en Manon Henzen. Ook zal er een kleine tentoonstelling zijn waar recepten en boeken uit de collectie getoond worden die horen bij het onderzoek naar de oorsprong van de Weespermop. Jacques Meerman, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zal hier ook een lezing over geven.

Ook Slow Food is aanwezig: op 12 februari organiseren we een paneldiscussie met proeverij over het thema: oude granen en landschap. Michiel Korthals, die oude granen en mosterd verbouwd in Laren. Hij zal het hebben over de invloed van de landbouw op het landschap en gaat specifiek in op de Sint Jansrogge. René van der Veer, van “de veldkeuken”, bakt brood van oude granen en kan meer vertellen over het gebruik hiervan en we kunnen proeven en we staan met een kraam met Ark van de Smaakproducten.

Het programma komt binnenkort online en kaartverkoop start snel.

 

Amsterdam Symposium on the History of Food

11 en 12 februari 2022  |  Engelstalig.

Het Amsterdam Symposium on the History of Food trekt kenners van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van koken, eten en drinken: een steeds belangrijker en populairder onderzoeksveld binnen verschillende academische disciplines, maar ook buiten de academische wereld. Wetenschappers, studenten, journalisten, koks en eetliefhebbers zijn van harte welkom.

Het thema van deze editie is Food and the Environment:

The Dynamic Relationship Between Food Practices and Nature.

Daarmee volgt het symposium de vergaande impact op voedselproductie en voedselconsumptie op het klimaat – en vice versa – zowel in het verleden als in het heden. De keynotelezing zal worden gegeven door Ewout Frankema, hoogleraar en leerstoelhouder van de Rural and Environmental History Group aan Wageningen University en onderzoeker aan het UK Centre for Economic Policy Research (CEPR). Zijn onderzoek en onderwijsagenda richten zich op een beter begrip van de lange termijn ontwikkelingsgeschiedenis van (voormalige) ontwikkelingsregio’s (Afrika, Latijns-Amerika, Azië).

 

Lezing Carolyn Steel. Sitopia: Hoe goed eten de wereld kan redden

12 februari 2022  |  13:00-14:00  |  Engelstalig.

“We all eat every day, yet few of us really know where our food comes from. Industrialisation has obscured the vital connections without which our lives would swiftly grind to a halt: the complex supply chains that transport food from land and sea to our supermarkets, kitchens and tables. Yet whether or not we see it, food’s influence is everywhere: in our bodies, habits, homes, cities, landscapes, economics, politics and climate. We live in a world shaped by food: a place I call ‘sitopia’ (from the Greek sitos, food + topos, place). Yet by failing to value food, we have created a bad sitopia: climate change, deforestation, soil erosion, water depletion, pollution, mass extinction, pandemics and diet-related disease are just some of the ‘externalities’ of the way we now eat. Our lives are built on the illusion of cheap food, yet so such thing exists. Only by revaluing food and harnessing its power for good can we hope to thrive on our crowded, overheating planet. Although sitopia is not utopia, consciously shaping the world through food is our most direct route to creating a healthier, fairer and more resilient society.”