fbpx

AMSTERDAM

AMSTERDAM

SLOW FOOD AMSTERDAM

Met veel energie en zin staat het nieuwe bestuur klaar om de betekenis en waarde van Slow Food Amsterdam te verbinden met datgene wat ons allen drijft; namelijk werken aan een gezond, toegankelijk, transparant en eerlijk voedselsysteem. Dat willen we realiseren als een ‘community of praxis’; (pro)-actief, inspirerend, relevant en aansluitend op de vragen, wensen en kansen van onze community. Met elkaar een beweging vormen; een eigentijds netwerk van voedselliefhebbers en (keten-)veranderaars die samen hun talenten, inzichten, contacten en kennis weten te bundelen. Daarin schuilt een enorme kracht en waarde.

Ons doel is om dat potentieel aan te boren en voor u, en Amsterdam te ontsluiten. Dat willen we samen doen door te inspireren, genieten en verbinden. Door samen te eten en te proeven (van lokale producten), elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken. Door inhoudelijke lezingen / debatten en verdiepingsavonden (mede-) te organiseren over actuele thema’s zodat iedereen in Amsterdam geïnformeerd kan kiezen met onze vork. En door aanwezig en zichtbaar te zijn in het voedseldebat.

GEBIED

Slow Food Amsterdam bestrijkt gemeente Amsterdam en omgeving.

Voorzitter
Jeffrey Spangenberg 06 – 5027 8920

Penningmeester
Roel van Kollem 06 – 5334 8623

Communicatie
Hester Looij 06 – 1144 2154

 

CONTACT

Groen(t)e Michelin sterren

Al meer dan 20 jaar wordt in Restaurant De Kas geen menukaart geserveerd, maar een aanwezigheids / presentielijst. Dat wil zeggen, dat men serveert wat op dat moment vers en voorradig in de eigen moestuinen is. Na 20 jaar kreeg dit restaurant onlangs haar eerste...

Lees meer

Leestip: Burger Boer initiatieven

Geef je verbinding met landbouw vorm De vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding heeft een nieuw themanummer over Burger-Boer initiatieven. In dit thema-nummer alle aandacht voor iedereen die bijdraagt aan een andere landbouwcultuur, van vrijwilligers...

Lees meer

SCHOOL OF FOOD #3 OESTERZWAMMEN SHOARMA

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food   Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...

Lees meer

RECEPT: Tartaar van gepofte (oer)biet

Regelmatig hoor je 'de klacht' dat Slow Food alleen maar gaat over dierlijke eiwitten. Daarom ben ik voor jullie op zoek gegaan naar een vegetarisch gerecht.   Verder vond ik dat het recept connectie moest hebben met onze mooie regio. Ik heb dus een aantal...

Lees meer

Voedselvisie. Terug naar de essentie: bodem verbetering

Zoals jullie wellicht al op de afgelopen ALV-vergadering van SF Amsterdam gehoord hebben, gaan we het komende jaar ook 'iets politieks' op de agenda zetten. Ook wij willen gaan bijdragen aan de discussie over een andere landbouw.   Dat willen we doen middels een...

Lees meer

Terra Madre diner met de Twentse landgans

René Zanderink en Roel van Kollem van Slow Food Amsterdam hebben het initiatief genomen om in het weekend van Wereld Terra Madre dag 2021 de Twentse landgans op het menu te zetten.   Terra Madre diner op 11 december 2021 In het verleden zijn vaker jaarlijks...

Lees meer

De kop is eraf!

Inderdaad: de kop is eraf. Van de drie Slow Food-waardige producten die we bij onze laatste online borrel gepresenteerd hebben, hebben er al twee een ruimere verspreiding gekregen.   Gerookte ossenworst De gerookte ossenworst met venkel heet tegenwoordig...

Lees meer

Als je ‘Kiss the Ground’ nog niet gezien hebt…

“Dit is het verhaal over een simpele oplossing om onze planeet te helen."   Zo begint de nieuwe Netflix documentaire Kiss the ground. De docu laat zien hoe onze bodem de sleutel is in de strijd tegen klimaatverandering: door het herstellen van uitgeputte bodems...

Lees meer

Een koekje bij de thee

Koekjes waren er al vóór de thee. Dat blijkt uit dit Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen (linksonder). Het hangt in het Mauritshuis en is het werk van Clara Peeters, een Antwerpse uit de eerste helft van de 17e eeuw, van wie bijna niets bekend is – behalve...

Lees meer

Voor- aankondiging Terra Madre diner

René Zanderink en ik, Roel van Kollem, zijn bezig om een diner, met in de hoofdrol de Twentse landgans, te organiseren in het weekend van Terra Madre dag. 11 December 2021 zal het diner plaatsvinden.   De Twentse landgans ... is opgenomen in de Ark van de Smaak....

Lees meer

De-enige-echte voedsel stemwijzer

Het Voedselkabinet presenteert de Voedselstemwijzer   Hoe bepaalt mijn stem wat we eten? De politiek bepaalt veel over ons voedsel. Van suikertaks tot regels voor kindermarketing, de politiek kan met allerlei maatregelen een flinke invloed uitoefenen. Wat jij...

Lees meer

Recensie Amsterdam kookboek

Door het recente lidmaatschap van Laura de Grave hoorde ik over dit kookboek. Een Amsterdams kookboek! Dat moet toch écht iets zijn voor Slow Food A'dam.   Ik loop wel een beetje achter, want het werd al in november 2017 uitgegeven. Het blijkt een interessant...

Lees meer

Oproep nieuwe bestuursleden

We zoeken 2 enthousiaste nieuwe bestuursleden, en een teamlid communicatie.   1.  BESTUURSLID   SECRETARIS 2.  BESTUURSLID  PENNINGMEESTER 3.  TEAMLID           COMMUNICATIE   Profiel bestuurslid, rol secretaris   🐌✏️🍎 📥🥦✍🏽✉️🌈    Door het vertrek van...

Lees meer

RECEPT: Hummus van gekiemde kikkererwten

  Ingrediënten  •  225 gram *gekiemde kikkererwten (zelf geweld en gekookt, of uit blik) •  2 eetlepels tahin (sesampasta) •  2 teentjes knoflook, gepeld •  sap van 1 citroen •  flinke hand verse koriander •  olijfolie •  1 theelepel komijnpoeder •  paprikapoeder • ...

Lees meer

SCHOOL OF FOOD #2

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food   Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...

Lees meer

Heeft Nederland ook terroir?

Terroir is Frans. Het betekent dat je de tijd, de plaats, en de omgeving terug proeft in het eten van de streek. Een mooi begrip, gastronomisch, romantisch. Zo zijn de Fransen. In de televisieserie Joël Lokaal maakten we vorig jaar een roadtrip over de vijf...

Lees meer

FABULOUS VEGAN CHEF ONLINE

Gestoomde komkommer, kleefrijst met rodekool-tamarindebouillon Waar een deur dicht gaat, opent altijd een nieuwe deur. Zo ging het ook bij VIP Health & Nutrition in Haarlem. De lockdown in maart zorgde voor een annulering van praktijklessen en zelfs een tijdelijke...

Lees meer

Terugkijken

Aan de slag met agro-ecologie!   Van Voedsel Anders Op 12 januari organiseerden Toekomstboeren, Voedsel Anders en de Federatie van Agroecologische boerenorganisaties een webinar over agroecologie, samen met Agroecology Europe. In een talkshow luisterden ongeveer...

Lees meer

SCHOOL OF FOOD

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food   Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare...

Lees meer

RECEPT: Kunst pannenkoeken

REGENBOOG PANNENKOEKEN  (4 stuks) Dit succesrecept gebruiken wij veel op basisscholen, maar het brengt ook het kind in de volwassenen naar boven. Vier kleuren beslag: wat een feest! Je kunt namelijk schrijven en tekenen met het beslag in de pan. Het recept kun je...

Lees meer

AGENDA 2021

NIEUWSBRIEF ARCHIEF

BESTUUR

SLOW FOOD

Jeffrey Spangenberg

Jeffrey Spangenberg

Voorzitter

Hester Looij

Hester Looij

Bestuurslid communicatie

René Zanderink

René Zanderink

Algemeen bestuurslid

Dorothea Sinnema

Dorothea Sinnema

Algemeen bestuurslid