fbpx

Naar aanleiding van de werkgroep winkel hadden we bij de on-line borrel een borreltas met Ark van de Smaak & lokale producten. Ik koop Ark van de Smaak producten niet dagelijks, dus voor mij was het een goede gelegenheid om de ingrediënten eens aandachtig te proeven. Ik was aangenaam verrast.

Wat zijn dat toch een mooie producten! De inhoud van de Borreltas:

 

ZUURWAREN

Ingelegde gele komkommer, een Ark van de Smaak product, en ook kleine uitjes en augurken.

Geleverd door: De Leeuw Zuurwaren  |  deleeuwzuur.nl

Ingemaakt zuur is typisch joods Amsterdams. Vroeger waren joden uitgesloten van een heleboel beroepen. Zuurwaren bedierven niet zo snel, en waren daarom zeer geschikt om met een kar de straten mee af te gaan.

De gele komkommer is een oud ras dat bijna niet meer wordt verbouwd. Het heeft een rijkere smaak en de schil is steviger. De Leeuw bestelt de gele komkommers rechtstreeks bij een kweker in Friesland.

 

KAAS

•  Boeren Goudse Oplegkaas, in de Ark vd Smaak, producent: Marije van der Poel.

De kaas wordt alleen in de zomer gemaakt als de koeien in de wei grazen. Minimaal, moet de kaas twee jaar rijpen, maar hij kan tot vier jaar blijven liggen.

•  Boeren Leidse Sleutelkaas, in de Ark vd Smaak, producent Theo Warmerdam.

Eén van de oudste kaassoorten van Nederland. Door zijn hoge zuurgraad, laag vetgehalte en stevigheid was hij zeer geschikt om mee te gaan op de VOC schepen. De melk wordt afgeroomd en daar wordt de beroemde sleutelboter van gemaakt.

•  Texelse Schapenkaas of Scheapsdijk, ook een Ark vd Smaak produkt.

Deze kaas heeft een stevige structuur omdat de wei is onttrokken aan de wrongel. Het heeft een dierlijke musk smaak met het ziltige van de zee. Deze kaas was voor mij de verrassing van de proeverij.

Geleverd door: Fromagerie Abraham Kef  |  abrahamkef.nl

•  Naegelholt, alweer een Ark vd Smaak product.

Het grote verschil met rookvlees is dat Naegelholt niet wordt gerookt. Persoonlijk vind ik het verschil met rookvlees niet al te groot.

Geleverd door: Harry Schonewille, Deliweb, Zwolle  |  harrydesmaakspecialistzwolle.nl

 

WORST

Amsterdamse Osseworst is ook een Ark van de Smaak product. Typerend is dat worst gerookt wordt. Het vlees moet minstens tien dagen rijpen voor betere smaak en houdbaarheid. Ook het drogen en roken vergt twee dagen, maar dan heb je ook wat.

Geleverd door Slagerij de Wit  |  slagerdewit.nl

 

DRANKEN

•  Bier: Naakte Bok, Herfst bok

Een mooi ambachtelijk gemaakt product.

Geleverd door De Naeckte Brouwers  |  naecktebrouwers.nl

 

•  Gefermenteerde dranken: Kombucha of Waterkefir.

Gemaakt en geleverd door Thull’s Deli  |  thulls.nl

 

En dat allemaal voor slechts € 20,- ! Alleszins de moeite waard.

 

Voor meer info over de Ark van de Smaak producten:  

fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/netherlands-en/

Zoeken onder traditional Naegelholt, Texel sheep cheese, traditional boeren Leyden, aged artisanal Gouda, Amsterdam osseworst, ingelegde gele komkommer of pickled yellow cucumber.

 

Bijdrage: Roel van Kollem

Reactie: roel@slowfoodamsterdam.nl