… EN DE ONDERBROEK IN DE VOLLE GROND
Aan de Sixhaven, in Amsterdam Noord, ligt dit jaar een biologische moestuin- school voor volwassenen. En zoals op elke school, begonnen we bij het begin,      in januari al: de bodem.

In ons geval heel wezenlijk, want onze tijdelijke tuin ligt op een voormalig bouwterrein, elf meter bovenop de buis van de Noord-Zuidlijn. Alle grond is er na de bouw in 2015 op gegooid en komt van elders. Het is vooral zand. Vorig jaar tuinden we er ook al, en na lang zoeken en nadenken besloten we toendertijd om er twee vrachtwagens wormencompost door te werken, uitgereden in 800 kruiwagens. Dat werkte goed. Dus dit jaar – toen we nog een jaartje mochten blijven en we van de tuin een moestuinschool maakten – deden we er nog een vrachtwagentje bij. Om te kijken hoeveel bodemleven er nou eigenlijk in die grond van ons zit, lieten we in alle tuintjes een katoenen onderbroek ingraven in maart. Het idee is: na twee maanden is die opgegeten door het bodemleven als je bodem gezond is. Op internet zijn er leuke filmpjes van te zien. Na twee maanden – begin mei – groef de eerste cursist zijn broekje op: hagelschoon, maar er zat geen gaatje in. Ongeschonden.

Is onze grond dan wel zo gezond als wij dachten?

We hebben er een tijdje over nagedacht en de filmpjes nog eens bekeken. Wat viel op?

Mensen in t-shirt in een volwassen tuin. Warmte. Dat is wat wij al maanden missen!

Ons bodemleven doet niets, want het is waarschijnlijk nog in een winterslaap. Zij begroeven hun onderbroek misschien pas in juli, dat maakt best wat uit, natuurlijk. Daarom doen onze planten ook bar weinig. Kortom, die onderbroek in volle grond, is óók een test om te weten of je bodemleven al ontwaakt is, en zin heeft in een hapje kantoen. Binnenkort is het juni. Dan graven we de broeken gewoon nog eens op, en zo gaan we door. Tot het wekenlang 25 graden is en als de broeken dan nog steeds zo mooi zijn alsof ze net uit de Zeeman komen, dan gaan we misschien alsnog twijfelen aan onze keus voor wormencompost. Tenzij de snijbonen drie meter lang zijn en de bieten zo groot als een babyhoofdje. In dat geval twijfelen we aan de onderbroekentest. Kom dus vooral na juli eens langs, om te horen hoe het afliep, met onze onderbroeken. Of ze er nog zijn, of dat ze toch zijn opgegeten.

 

Opgeven voor 2022 is nu al mogelijk.

Stuur een mailtje naar:  info@moestuinschoolamsterdam.nl         

 

                       

 

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Sixhavenweg Amsterdam

 

Instagram:  Soep uit Noord

 

Tuinders / docenten: Nancy Wiltink en Michel Olden

Reactie:  communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!