Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek
bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Tevens werden diverse etalages in de binnenstad
opgevrolijkt met de knalgele kaft. Ook werd een speciale lezing voor de lezers van het tijdschrift Ons
Amsterdam gehouden, en wel in het Jordanese café De Prins aan de Prinsengracht.

Ondergetekende en Hester Looij van Slow Food Amsterdam hadden zich hiervoor een kwartier voor aanvangstijd aanwezig gemeld, het café bleek volgeboekt/uitverkocht met 70 aanmeldingen.

 

 

 

We begonnen op zijn Amsterdams ruim een half uur te laat, want om half vier begon iedereen pas
binnen te druppelen en kon men in een volle zaal zonder microfoon van start. Culi-schrijfster
Charlotte Kleyn beet het spits af, door te vertellen over het gewijzigde gastronomisch perspectief in
de stad. Onderwijl genoten we van Amsterdams tafelzuur, ossenworst en Weesper jenever van het
Anker. Vervolgens werd Paul van Ravestein van MATTMO – de vorser van dit boek – gevraagd te
vertellen hoe hij al die voornamelijk Joodse families had weten op te sporen in de Jodenhoek, en
hoeveel van die families in de Tweede Wereld Oorlog uitgeroeid waren. Wat een speurwerk, wat
een triest en ingrijpend verhaal.

 

 

 

Helaas, geen hoofdstuk over de bijna vergeten Amsterdamse gele komkommer uit de Ark van de
Smaak. Die ga ik wel uitgebreid behandelen in de Nederlandse vertaling van het boek van Dan
Saladino, Eating to extinction. Ouderwets Amsterdams gezellig was het en het is een
pracht naslagwerk geworden, dat door velen gekocht moet gaan worden. We hopen dat door
dit unieke boek straatventers hun ‘street food’ weer op de hoeken van de Amsterdamse grachten
zullen gaan verkopen. In ieder geval zien we dat er op diverse plekken in de stad weer pickles en
zuurwaren gemaakt worden, zoals door Bikl (Yolanda van der Jagt) en Thull’s (Simone van Thull) en
uiteraard door De Leeuw tafelzuren en Kesbeke. Een feest voor onze smaakpapillen, én een
bewaarmethode die de tand des tijds zal weten te doorstaan!

Klik deze LINK voor een blik door het boek.

 

Bijdrage:  René Zanderink & Hester Looij

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!