Jaarthema Plant de Toekomst

Voedselsystemen hebben wereldwijd te maken met grote uitdagingen. Vooral de groeiende consumptie van dierlijk voedsel uit de bio-industrie en de intensieve visserij heeft de voedselzekerheid en de menselijke gezondheid de afgelopen decennia schade berokkend. Om nog maar te zwijgen van de rampzalige effecten op dierenwelzijn en de klimaatcrisis. Er is dringend verandering nodig om aan deze meervoudige crises het hoofd te kunnen bieden.

 

 

Visie Slow Food

We hebben een voedselsysteem voor ogen dat werkelijk duurzame voedselproductie verkiest boven industrieel voedsel in de transitie naar gezonde, plantrijke diëten die agro-ecologische landbouw en ambachtelijke visserij ondersteunen.

Wat is dat; agro-ecologie? 🌱

Agro-ecologie is een ecologische benadering van de landbouw, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke hulpbronnen en diensten, zonder deze te beschadigen.

Naast de ecologische aspecten worden ook de sociale aspecten van het landbouwsysteem integraal meegenomen. Agro-ecologie is niet gekoppeld aan één bepaalde landbouwmethode, maar sluit aan bij diverse benaderingen in de duurzame landbouw, die een alternatief bieden voor de gangbare industriële landbouw.

Slow Food promoot agro-ecologie al lange tijd als de oplossing voor de kwalen van het industriële voedselsysteem. Agro-ecologie streeft naar herstel van de centrale rol van boeren, vissers, voedselambachtslieden, herders en inheemse volkeren in het agro-voedselsysteem en ook naar het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Agro-ecologie biedt zo een manier om universele toegang te verzekeren tot diverse diëten, die culturen respecteren; biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen behouden; en de klimaatcrisis matigen.

 

👉🏼  Lees het Plant the Future rapport  over Slow Food’s participatieproces onder boeren, vissers, jongeren, voedselambachtslieden, inheemse volkeren, koks, onderwijzers en activisten van het Slow Food-netwerk in het Engels, Italiaans en Spaans.

Ook in Noord-Nederland zijn    er dappere pioniers en inspirerende ontwikkelingen waarvan we er graag een aantal met jullie delen:

 

 

Casus 1:  We Are the Regeneration

We Are The ReGeneration is een beweging die werkt aan de verandering naar een ‘ecology economy’. De beweging verbindt en verbeeldt alle pioniers en opiniemakers, die laten zien dat een ecologische samenleving mogelijk is. Lees de inspirerende verhalen die verandering teweegbrengen op: 

re-generation.cc

 

 

Casus 2:  Marrit Kyung Ok Schakel & Bas van Rijn van boerderij Buitenverwachting

Op Boerderij Buitenverwachting kiezen Marrit Kyung Ok Schakel en Bas van Rijn voor bijzondere (huis-)dierenrassen, een voedselbos én stellen ze het erf open voor de lokale gemeenschap, omdat ze ervan overtuigd zijn dat boerderijen gezonder en veerkrachtiger worden van diversiteit. 

re-generation.cc/pionier/marrit-kyung-ok-schakel-bas-van-rijn-boerderij-buitenverwachting

 

 

Casus 3:  Oogst winkel

Oogst verbindt regeneratieve boeren met de stad door hun producten aan buurtbewoners te verkopen. Dat doen ze met onbemande winkels (je kunt openen en betalen met app) die op een centrale plek in dorp of stad. Als consument kun je hier dus je vlees, zuivel, groenten en fruit kopen van boeren uit de buurt, die allemaal natuur-inclusief werken. Zo ontvangt de boer meer marge en kan zo nog beter met de natuur werken. Er zijn op dit moment Oogst-winkels in Leiden, Woerden en Dalfsen. Op 27 januari opent Oogst in Haarlem, Gierstraat 14L.

oogst.shop

 

 

 

 

 

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!