DE MARKT & HET ACHTERLAND

FOTOPUBLICATIE OVER DE BIOLOGISCHE NOORDERMARKT

_  Door Coen Dijkstra

Tijdens onze nieuwjaarsborrel bij de Kookboekhandel, kwam Coen vertellen over zijn geweldige fotoproject, uitgebracht in krant-vorm. Hij heeft het Amsterdamse icoon de biologische Noordermarkt een jaar lang in beeld gebracht, en vervolgens ook de boeren en producenten achter de markt een gezicht gegeven.

 

De marktdag begint al vroeg. Gekletter van metaal op de grond weergalmt tussen de gevels van de verder stille Noordermarkt. Het zijn de mannen van de firma Fleijsman die als eerste arriveren rond vijf uur ‘s ochtends. Met verbluffende precisie bouwen ze het geraamte van de markt op. Eerst zetten ze de metalen staanders in lange rijen achter elkaar. Daarna volgen de planken en de zeilen.

In het kielzog van de bouwers volgen de marktlieden. Als puzzelstukjes arriveren ze op het juiste moment. Raymond van Goeie Grutten met zijn kleine vrachtwagen parkeert als eerste, gevolgd door de anderen die het midden van de markt bevolken. Als het midden van de puzzel ligt sluiten de buitenkanten bij. En dan begint het.

Ik observeer deze choreografie door de lens van mijn camera. De eerste uren van de markt zijn het minst zichtbaar maar boezemen misschien wel het meeste ontzag in. Karren vol vers voedsel worden uitgeladen, kratten afgestapeld, opgestapeld, vitrines uitgestald en gevuld met vis, kaas, vlees, brood en banket. Wat overdag soms een willekeurige chaos lijkt te zijn is in deze ochtenduren met veel zorgvuldigheid neergezet, klaar om de stad van voedsel te voorzien.

Het voedsel komt van dichtbij en van verder weg.

Een enkele producent rijdt zelfs al om half vier ‘s ochtends richting de markt. Dát is wat je niet ziet wanneer je ‘s ochtends of middags je boodschappen doet. En er is meer wat je niet ziet, wat je niet kunt zien, maar wel van belang is en interessant kan zijn om te weten. Bijvoorbeeld waar je eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Want achter de markt zit een heel land. Land waarin boeren met hun vingers wroeten. Akkers waar hun gewassen groeien, velden waarover ze hun vee laten lopen.

Dit achterland, hun andere werkterrein, ben ik gaan ontdekken nadat ik al flink wat maanden op de markt aan het fotograferen was. Week in week uit registreerde ik taferelen voor en achter de kramen om een verhaal te vertellen over deze bloeiende ontmoetingsplek die nu 35 jaar bestaat. Maar na een paar maanden concludeerde ik dat het verhaal incompleet zou zijn zonder het zien van de achterzijde van de markt: het achterland. En dus trok ik er op uit.

 

 

 

Korte keten: gekoesterde verbinding tussen stad en land.

In de pagina’s van de krant zien we om en om wat er door het jaar op de markt gebeurt én op de plekken waar jouw eten vandaan komt. De foto’s geven abstracte begrippen als ‘voedselketen’ of ‘stikstof’ een gezicht. Maar ze gaan ook gewoon over mensen die met elkaar op zaterdag plezier beleven op de markt door er te werken, of door daar hun te boodschappen doen.

Dat sociale aspect van de markt, het contact met klanten en collega’s is voor veel marktlui een blijvende inspiratie om dit soms zware werk te kunnen doen. In het weekend oogsten zij waardering voor hun nijvere inzet. Dat houdt de markt gaande: het verbond met de klant. Het is een wederzijdse en wederkerige relatie: de waardering vloeit terug naar het land door het werk de natuur in, die ons op haar beurt weer voedt.

Ons agrarische achterland zal altijd de manier waarop wij leven weerspiegelen, las ik eens ergens.

In die gedachte hoop ik dat deze foto’s een venster kunnen zijn op dat wat kán: een gekoesterde verbinding tussen stad en land. Elke week weer op de Noordermarkt, al 35 jaar.

 

De krant is te verkrijgen bij de Kookboekhandel, Haarlemmerdijk 133.

De foto’s van De markt en het achterland zijn ook ingelijst (40 x 50 cm) te koop voor € 250.

Contact hiervoor Coen, via zijn website of instagram.

 

 

www.instagram.com/fotocoendijkstra/demarktenhetachterland

www.instagram.com/fotocoendijkstra

www.coendijkstra.nl/werk

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!