Vrijdagmiddag 16 november krijgt de Californische chefkok Alice Waters in Amsterdam de Johannes van Dam-prijs voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. In het jaar dat de biografie van Van Dam verschijnt – 5 jaar na zijn dood – is Waters na Claudia Roden de tweede vrouw die deze prijs in ontvangst kan nemen. Waters is naast chefkok van het wereldberoemde restaurant Chez Panisse, voedselactiviste, kookboekenschrijfster (De kunst van simpel koken), oprichtster van Slow Food USA en startster van The Edible Schoolyard Project. Donderdagmiddag werd ze in Wageningen door Louise Fresco en Simon Vink reeds geïnterviewd, een verslag.

 

Tekst // René Zanderink
Beeld // René Zanderink & The Edible Schoolyard Project

Vijfendertig jaar geleden was ze het voor het eerst in Nederland als toerist, nu als gelauwerd gastronomisch deskundige. Hoewel, nee een verse Hollandse haring heeft ze nog nooit gehad, maar gaat ze zeker proeven. Want ze vindt dat wij volwassenen net zoals kinderen alle voedsel moeten uitproberen. Niet bij voorbaat nee zeggen, maar durven, en dan mag het tegenvallen, maar niet bij voorbaat.

Waters kan het weten, want zij begon naast haar restaurant in de jaren ’70 van de vorige eeuw met een groep van ouders en hun kinderen die bij haar hun eigengroenten gingen verbouwen en daar mee in haar restaurant gingen koken en proeven. Waters bekendste uitspraken zijn:

“Teaching the culture of the place. They taste, they see the difference and they connect. The basics have been lost. Nourishment starts in the ground. These basics are alive, local agriculture, cooking and then eating together. I always start with strawberries and peas, the rest follows. So they start digesting it differently, it works amazing. But it has to be affordable food.
The chicken I cook costs 30 dollars, but I can make 4 meals out of it.

Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam
Uitreiking van de Johannes van Damprijs
Vrijdag 16 november om 16:45 – 17:30 uur

Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam
tel. 020 525 7300

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!