Kort verslag van de 36e bijeenkomst van Slow Food Utrecht Professionals op 8 januari 2018
Na een korte inleiding door Ernst in de Oranjerie op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk werd de eerste presentatie verzorgd door Otto van Boetzelaer, wiens familie het landgoed al sinds 1876 in bezit heeft. Landgoed Eyckenstein omvat op dit moment in totaal ruim 400 hectare, waarvan 34 hectare rijksmonument en 200 hectare valt onder de natuurschoonwet. Op het landgoed staan totaal 7 boerderijen. Het landgoed ontvangt ongeveer 600.000 bezoekers per jaar vanwege diverse activiteiten en ook vanwege de schoonheid en de diversiteit van het landschap. Het Sterbos dateert uit 1790, het Springerpark uit 1881. Om het landgoed goed te kunnen beheren is veel geld nodig en de familie is steeds op zoek naar fondsen voor projecten, zoals de uitgevoerde restauraties van de druiven- en de orchideeënkas. De Mauritshoeve is de enige horeca uitspanning op het landgoed, verder is er nog een manege.
Tuinderij Eyckenstein
De familie van Boetzelaer is duidelijk blij met Luuk Schouten, die sinds 2006 de toen sterk verwaarloosde moestuin van het landgoed is gaan bewerken. Het gaf niet alleen een impuls aan de grondbewerking, maar ook muur, tuin en poort zijn met subsidies hersteld, evenals dus later de kassen. Op het programma staat nog herstel van de koude bakken. Hoewel Luuk op 0,4 ha is begonnen is het bewerkt grondoppervlak inmiddels 0,75 ha. Luuk selecteert zijn te telen rassen vooral op smaak en let verder op robuustheid om de kans op ziekten zo klein mogelijk te houden. Onlangs is Luuk een samenwerking aangegaan met Jasper in een v.o.f. constructie en dankzij wat projecten/klussen die ieder in de wintermaanden kunnen realiseren proberen ze er beiden een “salaris mee te verdienen”. Nieuwe plannen voor het komend seizoen: – een extra wandelkap (plastic tunnel) voor meer opbrengst per m2 – een experiment met zelf oogst (300 euro per jaar per plukker) met max. 15 deelnemers – aanbieden van groentepakketten aan medewerkers van bedrijven in de omgeving
Agnes Kruiden
Achter de tuin die Luuk en Jasper pachten ligt de kruiden- en bloementuin van Agnes Looman. Zij begon er in 2009 en heeft ook samen met de tuin een hele ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels teelt ze kruiden en bloemen, maakt ze mooie en zuivere theemengsels, brandnetelzalf en verkoopt ze ook plantgoed. Komend jaar gaat haar tuin daarom al in april open. Tijdens een rondleiding later op de dag toont Agnes haar droogkast, waarvan ze er 2 heeft en waarmee zij haar bloemen en bladeren vakkundig kan drogen, (een viooltje droogt in 2 uur, een goudsbloem in 2 dagen). Om meer aandacht op haar bloemen(pluk)tuin te vestigen wil Agnes het komend jaar een bloemenlint richting tuin aanleggen.
Boerderij Eyckenstein
Op 700 meter van de Oranjerie ligt de boerderij die Jacob en Linda Beeker sinds vorig jaar pachten en waar zij wonen, hun Jersey stiertjes verzorgen met behulp van oermoeders en waar ook hun landwinkel is. Gestart vanaf De Groote Voort in Lunteren met 2 kleine stiertjes, via Landgoed Vollenhoven, waar nog steeds stiertjes lopen nu dan veel dieren in eigen nabijheid. Met groot enthousiasme vertelt Linda hun verhaal en vult Jacob aan. Het Jersey ras is meer geschikt voor melk- dan voor vleesproductie en hun idee is om met robuust voer te zorgen voor krachtige dieren. Zij hebben plannen om de veestapel uit te breiden tot uiteindelijk 150 stiertjes, dat is ongeveer een verdubbeling van de veestapel nu. In de winkel verkopen zij naast eigen vlees ook haantjes, ramsvlees en bokvlees en verder producten waar zij “volledig achter staan”.
Toekomst
Terug in de Oranjerie na een mooie wandeling sluiten we weer af met een heerlijke lunch, voorafgegaan door een glaasje bubbels waarmee we toasten op het nieuwe jaar. Het zou mooi zijn wanneer Otto, Luuk, Agnes, Linda en Jacob elkaar in 2018 nog verder weten te versterken!
// Tekst: Ellen Rippen
// Beeld: Barbara Hart