De Slow Food challenge “the meatless week”: Een ideale gelegenheid voor Slow Food Utrecht om op 7 oktober een Aan Tafel te organiseren bij Brouwerij Oproer. Een aantal jaar geleden hebben bierbrouwers Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker de krachten gebundeld en zijn Brouwerij Oproer gestart. En met succes. Niet alleen worden hun bieren in meer dan 30 landen verkocht, ook hebben zij van een oude busloods een prettige ontmoetingsplek gemaakt waar naast gedronken ook heerlijk veganistisch gegeten kan worden.

Tekst // Rob Withagen
Beeld // Bert Meinders

Restaurants met “aandacht voor groente zijn er genoeg”, uit principe vegetarisch kom je niet zo vaak tegen, maar 100% vegan is zeldzaam. De principes van duurzaamheid worden bij Oproer ver doorgevoerd: de keuken werkt veelal met lokale producten; oude bierfusten zijn omgetoverd tot hippe lampen en van de borstel (het restproduct van het brouwproces) wordt brood gebakken. Het Oproer-bier, dat voorheen naar Oregon Portland werd geëxporteerd, wordt inmiddels daar gebrouwen door een bevriende brouwer. Dat levert een flinke reductie van de beer-miles op!

Mooie bier-spijs combinaties
Brouwer Mark Strooker en chef Mari Pitkänen wisten inspirerend te vertellen over hun visie en principes. Daarnaast hebben we uiteraard mogen genieten van mooie bier-spijs combinaties: spinaziedumplings met een frisse IPA met verveine uit de kloostertuinen van hotel Karel V; risotto met cashew-roomkaas en een superdonker bier met tonen van koffie; en een veganistische cheesecake met een licht fris biertje toe. De temperatuur mocht wat koud zijn in de voormalige busloods, de sfeer, het eten, en de bijpassende bieren maakten het ruimschoots goed.