fbpx

 

Wij zijn Slow Food Nederland! Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan. Doe je mee? 

Ontdek de Ark van de Smaak: Limburgse perenappelstroop

Van de Brabant Bellefleur tot de Soester knol en van de Champagne Rode Rabarber tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Slow Food Nederland zoekt penningmeester

Slow Food Nederland is op zoek naar een penningmeester die zich - samen met het bestuur - wil inzetten voor een duurzame transitie van de beweging. Zet jij je graag in voor een eerlijk en duurzaam voedsel voor iedereen? Ben je bovendien wegwijs met cijfers,...

Lees meer

Nederlandse boerenkaasmakers op Slow Cheese 2019

Van 20 tot en met 23 september 2019 vindt in Bra, Italië, weer de tweejaarlijkse manifestatie Slow Cheese plaats. Ook dit jaar zijn producenten van Nederlandse boerenkaas aanwezig bij de stands van het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) en het presidium...

Lees meer

Van haver tot gort: je vindt het in de Graanrepubliek

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

De Lakenvelders van Jelle Hidma

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak in juni: Zeeuwse Kreeft

Van de Brabant Bellefleur tot de Soesterknol en van de Rabarber 'Red Champagne' tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Slow Food Manifest

Het huidige Europese landbouw- en voedselsysteem is niet langer houdbaar. Slow Food is van mening dat iedereen recht heeft op goed, eerlijk en gezond voedsel. Het is hoog tijd voor een omslag in het huidige landbouw- en voedselsysteem, zowel binnen als buiten...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Limburg

De zon schijnt als ik in de auto stap, op weg naar het Zuiden. Ik wil erachter komen wat Limburg te bieden heeft op het gebied van good, clean en fair food. Als ik aan “slow food” en “Limburg” denk, denk ik aan ambacht en de Bourgondische leefstijl waar genieten van...

Lees meer

Slow Food Presidium Limburgse Stroop breidt uit

Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse  stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor...

Lees meer

When wizards meet prophets

In 2050 telt de wereldbevolking naar schatting bijna 10 miljard mensen. Hoe krijgen we die miljarden monden op een duurzame manier gevoed? De Amerikaanse wetenschapsjournalist Charles Mann schreef er in 2018 een boek over. Daarin onderscheidt hij tovenaars...

Lees meer

Kansen voor een Provinciale Voedsel agenda

De voedseltransitie is in volle gang. Overal in ons land zijn mooie voorbeelden van vernieuwende concepten van duurzame landbouw, korte ketens en betrokken burgers. Voor een volgende stap in deze belangrijke ontwikkeling is ondersteunend beleid nodig. Het provinciale...

Lees meer

Grootste Klimaatmars in Nederland ooit

Op 10 maart ging Slow Food Nederland - samen met SFYN Nederland en initiatiefnemers Milieudefensie, FNV, Greenpeace, deGoedeZaak en de Woonbond - de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Met ruim 40.000 mensen op de been werd het de grootste...

Lees meer

Tsukémono: snelle groentefermentaties

Zelf groenten fermenteren is geweldig om te doen, goed voor je gezondheid en de resultaten zijn fantastisch. Er zijn al veel boeken over fermenteren geschreven, maar het boek Tsukémono van Slow Food Utrecht-lid Peter van Berckel is uniek. Het maakt niet uit of je nog...

Lees meer

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Lees meer

AGENDA 2019