Elke maand stelt SFYN Utrecht 7 vragen aan een interessant persoon of bedrijf. Deze maand zijn het de eigenaren van het lokale chocolademerk Mesjokke. Zij maken (h)eerlijke chocolade in hun chocoladefabriek in de provincie Utrecht.
(deze blog verscheen eerder op www.sfyn.nl)
1. Wie zijn jullie en wat is jullie achtergrond?
Wij zijn Mesjokke, vier vrienden die op een ontdekkingsreis zijn gegaan en gegrepen door een cacaovirus. Ieder van ons heeft een andere achtergrond. Wouter is huisarts, Jasper chefkok, Luc een kunsthistoricus en Per is antropoloog. De huisarts en chefkok zijn voornamelijk werkzaam op de achtergrond, de dagelijksegang van zaken ligt op de schouders van Luc en Per.
2. Hoe is jullie gezamenlijke liefde voor chocolade ontstaan?
Wij hadden eigenlijk alle vier niks met chocolade en aten ook (bijna) nooit chocolade. Wel hadden we een enorme passie voor koken en kwalitatief goede producten, en waren we geïnteresseerd in de herleidbaarheid van de dingen die wij consumeren. Onze liefde voor chocolade is ontstaan door de ontdekking van een type cacao die ‘specialty cacao’ wordt genoemd. Dit is cacao met meer smaakprofielen en gelaagdheid dan de standaard soort cacao waar de grotere chocolademerken vaak mee werken. Hierdoor konden we onze passies combineren: onwijs lekkere én verantwoorde chocolade maken (lees: kokkerellen).
3. Wat maakt jullie Mesjokke chocolade zo bijzonder?
Mesjokke chocolade combineert eigenlijk drie dingen: kwaliteit, duurzaamheid en fun. Dit betekent dus naast het onwijs lekkere en duurzame aspect, dat wij ook altijd de fun in de wereld van cacao en chocolade proberen te zoeken. Van chocolade eten en produceren word je namelijk heel gelukkig, en dus mag er best een beetje humor bij komen kijken. Vandaar ook de naam Mesjokke: wij bewandelen niet altijd de gebruikelijke paden, waardoor we met bijzondere en grappige ingrediënten vaak tot nieuwe mooie smaakcombinaties komen.
4. Hoe is het idee ontstaan om een good/clean/fair product neer te zetten in een markt waarin zoveel concurrentie bestaat?
Omdat veel van deze ‘concurrenten’ geen inzicht gaven in waar de chocolade vandaan komt en hoe het is geproduceerd. En de merken die dit wel doen, geven vaak een stereotype beeld wat niet altijd strookt met de werkelijkheid. Zoals gezegd hebben wij een passie voor herleidbaarheid en willen wij dus altijd zo veel mogelijk informatie hebben (en geven) over waar onze ingrediënten vandaan komen. In combinatie met kwaliteit en fun zagen wij een gat in de markt, waar wij ingesprongen zijn.
5. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie ingrediënten, die vaak van ver moet komen uit bijvoorbeeld Nicaragua, Madagascar en Peru, daar (zoveel mogelijk) aan voldoen?
Wij hebben direct contact met de producenten. Wij proberen tussenhandelaren en –organisaties uit te schakelen, waardoor wij precies weten waar onze cacao vandaan komt, op welke manier en door wie het is geproduceerd, maar zeker ook dat het geld op de juiste plek terecht komt, waardoor de producent een hogere prijs aan zijn/haar cacao overhoudt.
6. Hoe is het idee ontstaan om jullie restproduct (cacaoschillen) op een nuttige manier te verwerken tot compost?
Wij kwamen er achter dat cacao, en daarmee ook de cacaoschillen, heel veel voedingsstoffen bevatten, en we vonden het zonde om die zomaar weg te gooien. Wij hadden daarvoor al goed contact met De Bijenakker (bijenhouder en tuin) en waren daar meermaals geweest. Hierdoor was 1 en 1 al snel 2. Ook Henk, de man achter De Bijenakker, was zeer te spreken over dit plan en inmiddels leveren wij hem al zo’n twee jaar onze cacaoschillen.
7. Wat zijn jullie toekomstplannen/dromen voor Mesjokke?
Teveel om op te noemen, maar uiteindelijk draait het allemaal om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze onwijs lekkere en verantwoorde chocolade, waarbij ze na het eten de glimlach niet meer van hun gezicht kunnen krijgen. In andere woorden: veel experimenteren met nieuwe cacao en chocolades, verschillende producenten bezoeken om meer informatie te bemachtigen, meer winkels enthousiasmeren om mee te gaan op onze ontdekkingsreis en consumenten bereiken via markten, beurzen, proeverijen, pairings, lezingen, en watjealnietkuntdoenalsmesjokkezijnde!
Bezoek de website voor meer informatie en verkooppunten.
// Tekst: SFYN Utrecht
// Beeld: Pablo Merchan Montes