De Week van de Achterhoekse & Liemerse Kazen is gestart. We (kaasmaker Bert Kots van De Brömmels en bestuurslid Friederike Kleijn) kregen op Omroep Gelderland afgelopen vrijdagavond wat zendtijd en dat resulteerde in een superleuk interview, dat nog terug te luisteren is (start bij uur 2, minuut 20, duur ongeveer 7 minuten).

interview omroep gelderland

Goud voor Duuvese Kaes

Vandaag – zondag 6 oktober – startte als eerste activiteit een kaasproeverij bij Intratuin Duiven die in het megapand aan de A12 verrassend genoeg ook een groentewinkel met een aantal lokale producten herbergt. Vandaag was daar ook een soort minimarkt aan toegevoegd waar je wel langs moést op weg naar de plantjes. Henk en Danielle Vuulink van De Kaastobbe presenteerden daar hun mooie Duuvese Kaes. Beiden runnen een melkveehouderij met kaasmakerij in het landelijke gebied rond Duiven. Ze zijn nog niet zo lang bezig, maar het is ze al gelukt om dit jaar een Cum Laude Award, dus goud te behalen bij de landelijke kaaskeuring.

Nauw samenwerken met leveranciers

Daarna ging de tocht door naar het oergezellige Eet-Lokaal in Zevenaar, één van de restaurants bij wie de kaasplankjes bij de maaltijd wél altijd uit Nederlandse en lokale kazen bestaan. Chef-kok Herzog Olivier van Eet-Lokaal zoekt daarvoor bewust de samenwerking met de leveranciers op. Hij gaat met ze in gesprek, praat, proeft, beoordeelt en kiest. Hij serveerde vanmiddag een kaasplank met diverse kazen uit de directe omgeving: kazen van Köning en De Kaastobbe. Trouwens, de crackers die daarbij werden geserveerd van bakker Tom van Otterloo uit De Steeg waren ook geweldig lekker.

Primeurtje

En dan alvast een primeurtje: aanstaande dinsdag presenteert Jara van Rooij van BD Boerderij Ruimzicht uit Halle op de Doetinchemse markt een nieuwe kaas van Aurora, waarin gember, pompoenpitten en wortelsap zijn verwerkt. Leuk om hier te melden is dat hun koeien – van wie de melk afkomstig is – hoorns hebben en al lange tijd 100% antibioticavrij zijn. Net als die van boerderij De Pasop uit Hummelo, die ook aan Aurora levert en meedoet aan de Week van de Achterhoekse en Liemerse Kazen.

De hele week vind je vlogs, foto’s en meer op ons Facebook en hier. Kijk voor het weekprogramma op

programma week van de achterhoekse & liemerse kazen

 

 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!