Deze editie van Slow op Zondag staat in het teken van de Ark van de Smaak. We maken een zomerse zondagslunch met vlees van het Schoonebeeker Schaap, en schapenmelk producten van het Fries-Zeeuwse Melkschaap. We hebben een uitgebreid 3-gangen lunch gemaakt. Hieronder vindt u de recepten! Van het thema schapenvlees hebben we onder meer is een heerlijke stoofschotel gemaakt, een bout uit de oven, en bij het voorgerecht een salade van Opperdoezer krielaardappeltjes (van Hero Stam) met hele malse lamsham.

Het vlees hebben we kunnen krijgen van Schaapskooi Ottoland,
http://www.schaapskooiottoland.nl/

Zij houden een kudde Schoonebeeker schapen, een zeldzaam huisdierenras en zodoende door Slowfood gesteund. De kudde graast in natuurgebieden, eten grassen en smaakvolle kruiden, waardoor een smaakvol vlees ontstaat. Zeldzaam lekker! Verder uiteraard de nodige voor- en bijgerechten, en nog een dubbel toetje! Allemaal met Ark van de Smaak ingrediënten! Het Katwijkse peentje werd verwerkt in de Moorse salade. Er waren 3 soorten kersen bij het toetje. Van het presidium Fries Zeeus Melkschaap hebben we de yoghurt gebruikt voor het bereiden van Tzatziki, en als toetje yoghurtijs met munt. Ook geweldig goed gelukt! Als extraatje hadden we ook nog verschillende soorten kaas en een pittig worstje van het Melkschaap te proeven. Deze producten kwamen van www.ouwendorperhoeve.nl

En daarnaast hebben we voor de Ark van de Smaak commissie ook nog een kandidaat tuinboon getest, die we en passant in verschillende bereidingen hebben geproefd. Alle Ark van de Smaak groenten zijn ingekocht bij Han de Kroon (Haarlem)

Courgette bitterbal met tzatziki
Moorse Salade
Marrokaanse lamsstoof
Oosterse Kersentaart
Opperdoezer krielsalade met lamsham
Schapenbout met rozemarijn
Yoghurt-munt ijs
Zoete aardappeltortilla