Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie konden zijn. In zijn korte terugblik meldde hij dat de groep gegroeid is van 8 tot 60 leden. Gedurende al die 10 jaren zijn, in een constructieve en open sfeer, kennis en ervaring gedeeld tijdens bijeenkomsten op bijzondere locaties. In het afgelopen jaar bijvoorbeeld gebeurde dat in januari bij de leden op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk en in mei bij de leden op De Lankerenhof in Voorthuizen.

Tekst // Ellen Rippen en Barbara Hart
Beeld // Bert Meinders

Victor en Joyce vertelden vervolgens enthousiast over hun restaurant Héron, gevestigd op een mooie plek met stadsfunctie. Hier werken ze nu 2,5 jaar keihard, met passie voor het directe contact met lokale producenten en voor het zoeken naar vernieuwing, originaliteit en mooie balans tussen de gerechten en dranken.

Slow Food als mondiale beweging
Nelleke Don, nu twee jaar voorzitter van Slow Food Nederland, vertelde over het uitdragen van het Slow Food gedachtengoed (good, clean and fair food for everyone) in je eigen omgeving. Zij vindt het belangrijk dat we ons realiseren dat we onderdeel zijn van een mondiale beweging. Haar ervaring is dat buitenlandse reizen en internationale ontmoetingen kunnen bijdragen aan dit besef. Nelleke noemde een paar voorbeelden waarbij ze steun heeft kunnen geven aan anderen of inspiratie heeft gehaald uit het doorzettingsvermogen van anderen. Zij vindt het herstellen van de waardigheid van boeren een belangrijke factor en ziet de community-gedachte en de netwerken als heel waardevol. Ook in Brussel is Slow Food vertegenwoordigd en in Nederland blijkt dat als je kunt refereren aan een wereldwijd netwerk, dit je meer stem geeft. In de nabije toekomst zal er volgens Nelleke meer nadruk gelegd moeten worden op voedselbeleid in plaats van op landbouwbeleid. Bovendien blijft er de uitdaging van de bewustwording van de consument. Slow Food Nederland wil graag toewerken naar meer wethouders van voedsel, door in gesprek te gaan met de politiek, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Nelleke benadrukte daarbij dat Slow Food absoluut geen politieke partij wil worden, maar een belangengroepering die zijn weg kent in de politiek.

Dilemma’s en ambities
Aansluitend ontstond er een interessant gesprek over de dilemma’s van productie, efficiënte logistiek, de voorkeur van de consument voor goedkope producten en gemaksvoedsel, maar ook over ambities en betrokkenheid. Waar koop je je producten en waarom? Hoeveel tijd heb je over voor het kopen? Heb je rechtstreeks contact met producenten? Welke keuzes maken supermarkten voor wel of geen lokaal aanbod? Hoe belangrijk is het criterium duurzaamheid? Welke ambities heb je in je eigen beroepsuitoefening of bedrijfsvoering? Hoe groot is je betrokkenheid bij ketenpartners? Kortom, genoeg onderwerpen voor een hele dag!

Actieve SFYN
Lianne de Bie, kersverse voorzitter van SFYN Utrecht, informeerde de aanwezigen over hun activiteiten. Ook daarbij speelt politieke bewustwording een belangrijke rol, getuige de bijeenkomst over de toekomst van ons voedselsysteem, onder de naam Food Politics. Daarnaast zijn er gezamenlijke activiteiten van SFYN Utrecht en Slow Food Utrecht, bijvoorbeeld het Filmfestival op zondag 18 november. Meer informatie over programma en locatie volgt later. Het zal in ieder geval aansluiten bij de wereldwijde Slow Food campagne Food for Change en het novemberthema Thank the Farmer.

Gastronomische non-alcoholische dranken
Vervolgens bood Joyce de aanwezigen een interessante proeverij van huisgemaakte kombucha, een non-alcoholische drank die zij ook in hun restaurant schenken. Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van thee of koffie. De fermentatie cultures worden toegevoegd als een zogenaamde ‘scobi’. Dit is een dikke gelatine-achtige schijf die bestaat uit een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën. Scobi staat voor ‘symbiotic culture of bacteria and yeasts’. De scobi wordt gevoed door suiker of honing en vormt zuren,  verschillende vitamines, aroma’s en soms ook gas. De variëteiten zijn heel divers en we proeven ook het verschil tussen kombucha van 2 tot 3 weken en een veel oudere en dus zuurdere versie. Daarnaast proeven we infusies/thee van kruiden en vruchtensappen gecombineerd met siropen. Denk bijvoorbeeld aan vlierbloesemthee met kruidnagelsiroop of goudsbloesemthee met tonic. Samen met Victor bedenkt Joyce graag mooie combinaties van non-alcoholische dranken bij hun gerechten. Het belangrijkste doel blijft om spannende smaakelementen gastronomisch te combineren.

Feestelijke lunch
Na een boeiende bijeenkomst eindigden de Slow Food Utrecht professionals zoals gebruikelijk met een smakelijke lunch. Hierbij stonden weer heerlijke gerechtjes met interessante achtergrondverhalen van iedereen op tafel. Uiteraard werd afgesloten met een feestelijk toast: 10 jaar deze succesformule is immers het proosten waard!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!