Voor de tiende keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) de jaarlijkse SFYN Academie. Dit lesprogramma biedt jongeren tussen de 18 en 35 jaar inspiratie en handvatten om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de start van dit jubileumjaar groeit het Academie-netwerk met 25 deelnemers naar ruim 250 voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken duurzame impact maken in het Nederlands voedselsysteem.
Tekst: Hilde Segond von Banchet
Beeld: Ruben de Ruijter (titelafbeelding) en Liset van der Laan
Ondanks dat Nederland zich op de kaart heeft gezet als voorbeeldland in de agrotechniek zijn de afgelopen tien jaar de scheuren in het voedselsysteem zichtbaar geworden. De manieren waarop we ons voedsel produceren en consumeren zijn niet houdbaar. Oud-deelnemers van de SFYN Academie laten zien dat verandering vanuit verschillende richtingen kan komen. Zij hebben voedselverspilling op de kaart gezet (o.a. restaurant Instock en Kromkommer), laten zien dat natuurinclusieve landbouw succesvol kan zijn (Boer Brunia), leggen de lat hoog voor dierenwelzijn (Brandt&Levie) en nemen voedselbeleid kritisch onder de loep (journalist Janno Lanjouw).
Een decennium SFYN Academie
De Academie ontstond tien jaar geleden toen een groep jongeren uit de randstad tijdens Terra Madre in Turijn in contact kwam met de Italiaanse Slow Food beweging. Terug in Nederland wilden zij weten waar hun eten vandaan kwam en waarom de afstand tussen boer en burger zo groot was geworden. Zo ontstond de SFYN Academie (destijds YFM Academie). Aan de wieg van ervan stonden o.a. Samuel Levie (Brandt&Levie), Linda Vermaat (Filmmaker van o.a. ‘Twentie Four’), Helen Kranstauber (Food Cabinet) en Joris Lohman (The Food Hub). Een decennium later is de SFYN Academie een professioneel lesprogramma dat niet alleen de burgers en boeren maar jongeren uit heel Nederland en België met verschillende achtergronden en een vurige interesse in voedsel verenigt.
In de SFYN Academie 2019 brengt SFYN jonge consumenten, producenten, koks, beleidsmakers, ontwerpers, activisten en studenten bij elkaar. We bekijken het voedselvraagstuk vanuit verschillende perspectieven, doorbreken hokjes en dagen deelnemers uit over hun eigen grenzen heen te kijken. Tijdens het lesprogramma maken deelnemers kennis met alle thema’s die raken aan voedsel. Van de primaire sectoren tot gastronomie en van technologische ontwikkelingen tot politiek. Zo doorlopen we alle schakels van de voedselketen en spreken we alle stakeholders en spelers.
Jur Jacobs (SFYN Academie coördinator en mede-oprichter Buurvissen) vertelt:
“Een boer die mij inspireert is Krispijn van den Dries. Hij is oud-deelnemer van de SFYN Academie en besloot in 2011 zijn aardappeloogst op de Dam te storten. Op deze manier wilde hij aandacht vragen voor de lage voedselprijzen en onderwaardering van lokale producten. Dat soort voedselveranderaars hebben we nodig om de transitie te versnellen. Wij hopen dat de aankomende Academie vol zit met activistische deelnemers zoals Krispijn”.
Aankomend jaar leiden we een nieuwe groep van 25 ambitieuze en nieuwsgierige jongeren op tot voedselleiders van de toekomst. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de SFYN Academie een lesprogramma dat open staat voor jongeren met allerlei opleidingsniveau’s. We geloven dat echte verandering gebaat is bij een diverse mix aan jonge leiders met ieder hun eigen achtergrond, expertise en invalshoek. De belangrijkste voorwaarden voor deelname zijn dat je nieuwsgierig bent én actief wil bijdragen aan verandering in het voedselsysteem.
Over de SFYN Academie
De SFYN Academie is een project van Slow Food Youth Network Nederland. De tiende editie start in januari 2019 en wordt georganiseerd door Jur Jacobs (mede-oprichter van Buurvissen) en Arjanne Bode (kunstenaar en ontwerper). Het lesprogramma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zeven themadagen en een reis.
Ben jij of ken jij iemand die nieuwsgierig is naar oplossingen voor duurzamer en eerlijker voedsel? Iemand die wil bijdragen aan een beter voedselsysteem? Iemand die kritisch naar zichzelf en anderen durft te kijken én open staat voor nieuwe ideeën? Kijk dan hier voor meer
informatie over het programma, de voorwaarden, en het aanmelden!